Konserttisarja

Konserttisarja2020-11-09T10:46:04+00:00

Päivi ja Paavo Lipposen rahasto tukee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistuvia tai valmistuneita laulumusiikin opiskelijoita, jotka ovat vakuuttaneet ja näyttäneet paikkansa tulevaisuuden tähtinä. Vuoden solisti valitaan Sibelius-Akatemian viimeisen opintovuoden opiskelijoiden joukosta. Haku on joka syksy ja valinnan tekee rahaston nimeämä raati.

Rahasto on järjestänyt solistille konsertin Musiikkitalolla yhteistyössä Sibelius-Akatemian laulumusiikkiosaston kanssa vuodesta 2014 alkaen.

Kesäisin Päivi ja Paavo Lipposen rahasto järjestää konsertin yhteistyössä Urkuyö & Aaria -festivaalin kanssa Espoon Tuomiokirkossa. Konsertissa esiintyy Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solisteja.

Rahasto järjestää myös Uuden vuoden konsertin Temppeliaukion kirkossa, esiintyjinä vuoden solisteja.

Konsertteihin on vapaa pääsy.

2021
Marika Hölttä ja Henri Uusitalo

 

2020

Laura Juvonen ja Jussi Vänttinen

Sopraano Laura Juvonen on opiskellut laulajaksi ja laulupedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hänet tunnetaan positiivista energiaa huokuvana ja monipuolisena lavapersoonana. Juvonen esiintyy aktiivisesti konserttilavoilla.
Tällä hetkellä hän valmistelee Turandotin roolia keväällä 2020
ensi-iltansa saavaan Opera BOXin Turandot-oopperaan.

Jussi Vänttinen on espoolainen baritoni ja Lappeenrannan laulukilpailun voittaja vuodelta 2019. Hän teki debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syyskuussa 2019 laulaen Moraléksen roolin G.Bizetin oopperassa Carmen ja on esiintynyt muun muassa Oulu Sinfonian, Lohjan kaupunginorkesterin sekä Pori Sinfoniettan solistina. Hän esiintyy aktiivisesti ooppera- ja konserttiareenoilla ympäri Suomea.

2019

Jutta Holmberg ja Visa Kohva

Vuoden 2019 solisteja ovat sopraano Jutta Holmberg ja basso Visa Kohva.

Jutta Holmberg on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta. Basso Visa Kohva valmistuu Sibelius-Akatemiasta tammikuussa.

”Solistit edustavat erityisäänityyppejä. Jutta Holmberg on kehittynyt ja kasvanut mezzosopraanosta dramaattiseksi sopraanoksi. Visa Kohva puolestaan omaa syvän bassoäänen. Molempiin ääriäänityyppeihin kypsytään hitaasti, ja on hienoa, että Lipposten rahaston avulla voidaan esitellä yleisölle nämä kaksi harvinaisemman tyylin laulajaa”, kertoo solistien valinnasta vastaava ja solisteja konsertissa säestävä pianisti Erkki Korhonen.

Holmberg on konsertoinut kotimaan lisäksi Hong Kongissa, Itävallassa, Portugalissa, Virossa sekä Ranskassa niin orkesterien solistina kuin oopperarooleissa. Hän esiintyy aktiivisesti myös konserttilaulajana.

2018

Maiju Vaahtoluoto ja Taavi Oramo

Vuoden 2018 solisteja ovat mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto ja tenori Taavi Oramo.

Vaahtoluoto on tuore musiikin maisteri Sibelius-Akatemian Laulumusiikin osastolta. Hänet tunnetaan räiskyvänä ja monipuolisena lavapersoonana. Vaahtoluoto esiintyy aktiivisesti konsertti- ja oopperalavoilla. Syyskaudella 2017 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilun kolmantena naisena.

Oramo on monipuolinen muusikko. Hän on valmistunut klarinetistiksi, opiskelee kapellimestariksi ja laulajana hän on esiintynyt muun muassa Helsingin Barokkiorkesterin solistina.

Kuvat © Ville Paul Paasimaa ja Tero Ahonen

2017

Johanna Isokoski ja Kristian Lindroos

Vuoden 2017 solisteja olivat sopraano Johanna Isokoski ja baritoni Kristian Lindroos.

Uuden vuoden konsertissa kuultiin upeimpia suomalaissäveltäjien klassikoita: Merikantoa, Kuulaa ja Sibeliusta. Konsertti järjestettiin yhteistyössä Kansan Sivistysrahaston, Töölön seurakunnan ja Osuuskunta Tradekan kanssa.

 

2016

Saara Kiiveri ja Sampo Haapaniemi

Vuoden 2017 solisteja olivat Sibelius-Akatemian viimeisen opintovuoden opiskelija sopraano Saara Kiiveri ja joulukuussa 2015 valmistunut baritoni Sampo Haapaniemi.

Kiiveri on monipuolinen taiteilija. Hän on iloinen, rohkea ja herkkä esiintyjä, jonka suurin intohimo on oopperassa. Kiiveri nauttii syvästi myös lied- ja kamarimusiikin maailmasta ja onkin konsertoinut monien eri kokoonpanojen kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on saanut usein kiitosta säteilevästä ja luontevasta lavaolemuksestaan, jossa on vahvaa läsnäoloa ja varmuutta. Kiiverin lyyrinen sopraanoääni soi kauniisti ja siinä on myös laajenemisvoimaa.

Haapaniemi on erittäin ilmaisuvoimainen baritoni. Hän on monipuolinen ja musikaalinen esiintyjä. Haapaniemi on kuin kotonaan lavalla ja onkin saanut paljon kiitosta myös hänen näyttelijän taidoistaan. Hän on konsertoinut useiden orkestereiden solistina Suomessa ja ulkomailla. Haapaniemen vahvuus ja kiinnostus on oopperamusiikissa, mutta myös oratoriomusiikki on hänen sydäntään lähellä

Päivi ja Paavo Lipposen rahasto ja Sibelius-Akatemia järjestivät yhteistyössä solisteille 10. maaliskuuta 2016 Musiikkitalon Camerata-salissa huikean konsertin täydelle salille. Illan aikana yleisö sai nauttia suomalaisesta lied-musiikista, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Richard Straussin vahvoista sävellyksistä sekä Giacomo Puccinin aarioista. Ensimmäinen puoliaika päättyi Haapaniemen tulkintaan Frans Linnavuoren ”Minä laulan sun iltasi tähtihin” -kappaleesta, jonka baritoni omisti kaikille yleisölle oleville naisille.

2015

Hannakaisa Nyrönen

Vuoden 2015 solisti on Hannakaisa Nyrönen (s. 1985). Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta opperakoulutuksen linjalta sekä myös musiikin maisteriksi pääaineenaan kirkkomusiikki.

Uuden vuoden konsertissa Nyrösen tulkitsemat säveltäjät avasivat laaja-alaisen kattauksen musiikin maailmaan: W.A. Mozart, Oskar Merikanto, Aale Tynni ja Enrique Granados. Tilaisuudessa kuultiin myös useiden runoilijoiden tuotantoa: Eino Leino, Larin Kyösti, L. Onerva, Saila Susiluoto ja Edith Södergran. Säestäjänä toimi pianonsoittaja Asta Onnila.

2014

Olga Heikkilä

Päivi ja Paavo Lipposen rahaston konserttisarjan avasi ensimmäiseksi vuoden solistiksi valittu sopraano Olga Heikkilä. Hän on valmistunut Tanskan Kuninkaallisesta ooppera-akatemiasta 2013 ja Sibelius-Akatemiasta 2015.

Heikkilän ensimmäisen solistikonsertin ohjelmassa kuultiin säveltäjiä Sibeliuksesta Rahmaninoviin ja Saariahosta Lisztiin. Heikkilää säesti Kiril Kozlovsky, joka soitti konsertissa myös sooloesityksen.

Syksyn 2014 Heikkilä työskenteli yhdessä Saksan arvostetuimmista oopperataloista, Stuttgartin valtionoopperassa. Hän debytoi myös Yhdysvalloissa sinfoniaorkesterin solistina. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Tanskassa, Brysselin kuuluisassa La Monnaie -oopperassa, Zürichissä ja Berliinin valtionoopperassa.